Dagbesteding

Op de boerderij bieden wij 6 dagen per week dagbesteding aan kinderen tot 14 jaar. Elke dag heeft een vast programma. Dit hangt op in pictogrammen. Daarnaast zitten de kinderen in vaste groepjes met een vaste begeleider. Dit geeft de kinderen structuur en duidelijkheid.

Op woensdagmiddag, vrijdagmiddag en zaterdag komen er vooral kinderen naar de boerderij die doordeweeks naar school gaan en op een vrij moment dagbesteding nodig hebben. Bijvoorbeeld om te ontspannen, de thuissituatie te ontlasten en nieuwe vaardigheden te leren.

Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag komen er kinderen voor wie een hele week school te veel is en een of meerdere dagen rust nodig hebben om de andere schooldagen vol te houden. Ook zijn er kinderen die tijdelijk niet naar school kunnen. Bijvoorbeeld omdat zij wachten totdat zij naar een behandelplek of vervolgplek kunnen of omdat zij uitgevallen zijn op school.

Het programma van de dag wordt afgewisseld met verschillende activiteiten zowel binnen als buiten. Dagelijks worden de dieren verzorgd. We verzorgen de kalfjes, geiten, schapen, kippen, konijnen, pony’s, poezen en vissen. Deze klusjes worden afgewisseld met buiten spelen en binnen spelen. Als het regent vermaken de kinderen zich goed in de strohut. Binnen doen we activiteiten als eten/drinken, knutselen, timmeren, bakken, in de ballenbak spelen of lekker spelen met een doos speelgoed.
Daarnaast staat er ook elke dag een moment van ‘sociale vaardigheden’ centraal. Natuurlijk komt dit de hele dag door terug, maar op een moment van de dag oefenen we hier gericht mee. Dit kan zijn door te werken aan emoties, een spelletje te spelen of een boek te lezen met een sociale strekking.

Voor elk kind wordt een individueel begeleidingsplan opgesteld bij het intakegesprek. In dit plan staan leerdoelen waaraan gewerkt wordt op de boerderij. Dit plan wordt regelmatig geëvalueerd en bijgesteld naar de laatste ontwikkelingen